Kürtaj Nedir Bebek Aldırma Nasıl Yapılır Çeşitleri Nelerdir

Kürtaj bir tıp terimidir ve dölyatağının içini kazıyarak dölütü alma işlemine denir ,yani kişi hamile kaldıysa ve herhangi bir sebepten bebeği aldırması gerekiyorsa uzmanlar tarafından belirlenmiş resmi süre içerisinde bebeği aldırabilir ve bu cerrahi işlemin adı kürtajdır.

kürtaj nedir bebek aldırma nasıl yapılır

Kürtaj; halk arasında bebek aldırma diye de kullanılır ve özellikle eski insanlar tarafından öyle bilinir.

Kürtaj aynı zamanda rahim içinden alınan her türlü madde için de kullanılır yani sadece bebek aldırmak manasına gelmez. Rahimden boşaltım yapma işlemine verilen genel bir isim olmasına rağmen yaygın kullanım şekli bebek aldırma, istenmeyen gebeliğin sonlandırılması anlamına gelir.

KÜRTAJ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Kürtaj sadece istenmeyen bebek durumlarında yapılmaz kadınların kürtaj yaptırmak ya da doktorların yapmak için başka sebepleri de olabilir.

Kürtajın sadece istenmeyen bebek durumlarında yapılan bir operasyon olduğu düşüncesi yanlış ama yaygın bir düşüncedir.

Kürtaj yapılan tüm durumlar;

  • HASTALIK DURUMLARI

Kürtaj yapılma nedenlerinden bir tanesi fetüsta tespit edilen bir hastalık yada eksiklik olabilir yani eğer fetüsün önemli ve hayatını etkileyecek bir hastalığı varsa yada herhangi bir organında eksiklik varsa doktorlar anne ve babaya kürtaj seçeneği sunarlar yani karar yine de anne ve babaya aittir fakat böyle durumlarda karar verilirken ilerisi mutlaka düşünülmelidir hiçbir anne veya baba hayatını mutsuz geçirecek kadar hasta bir çocuk getirmeye yada getirmemeye hemen karar veremezler bu tip durumlarda eğer hastalık yada eksiklik resmi kürtaj süresinden sonra fark edildiyse resmi kürtaj süresi kurul kararı ile aşılabilir.

  • RİSK DURUMLARI

Bazı gebelikler ise risklidir bu risklerin bir sürü sebebi olabilir annenin yaşının fazla olması yada kişiler arasında kan uyuşmazlığı olması gebeliği riskli konuma sokabilir hatta bazen bazı durumlarda fetüs anneye zarar vermeye başlar ve gebelik gittikçe riskli hale gelerek annenin hayatını tehlikeye atar ve doğum anne için ölüm riski taşır eğer böyle bir durum söz konusuysa da doktorlar tarafından kürtaj önerilir hatta bu durum resmi kürtaj süresi geçtikten sonra dahi olsa yine kurul kararı ile süre aşılabilir çünkü etiğe göre böyle durumlarda doğmamış olandan çok yaşayanın hayatını kurtarmak önceliklidir.

  • BOŞ GEBELİK

Boş gebelik adı verilen gebeliklerde de kürtaj yapılması gerekir. Boş gebelik dediğimiz şey hamilelik kesesini oluşturan zar ve plesantanın oluşması ve şişmesi ancak içinde bebek bulunmamasıdır. Boş gebelik çoğu zaman dış gebelik ile karıştırılır ancak ikisi aynı şey değildir boş gebelikte zar oluşur ancak içi boşken , dış gebelik döllenme seyrinde giderken tubalarda çıkan bir sorunla ilgilidir.

Boş gebelik durumlarında kürtaj yapılması tercihe bağlı değil zorunlu bir durumdur.

  • İSTENMEYEN GEBELİKLER

Kürtaj yapılmasının bir diğer sebebi ise hazır olunmayan bebeklerdir. Bu tip durumların önüne geçmek için korunma yöntemleri öğrenilmeli ve kullanılmalıdır. Kürtaj bir korunma yöntemi olarak kullanılmamalıdır ancak tabiî ki bazen korunulsa bile gebelik oluşabilir durum böyleyse de kürtaj yaptırılmalıdır hazır olunmayan bir gebeliği gerçekleştirmek sonlandırmaktan çok daha kötüdür.

  • DÜŞÜK

Kürtajın sadece fetüsü almak için yapıldığı zannedilir ama bu da yanlıştır kürtaj düşük durumlarında gebeliği tam olarak sonlandırmak için de yapılır eğer gebe olan kişi düşük yaptıysa bu fetüs içinden çıkmış demek değildir sadece artık yaşamadığı anlamına gelir ancak parça olarak hala içeridedir ve kısa süre içinde çürümeye başlar bu da anneyi zehirler bu yüzden düşük durumlarında da fetüs kürtaj ile alınır.

  • PARÇA ALIMI

Bazen rahim içinde çeşitli sebeplerle parçalar oluşabilir bu doğum sonrası plasenta parçaları olabilir yada enfeksiyonlar sonucunda oluşan parçalar olabilir bu parçaların rahim içerisinden alınması için de kürtaj yönteminin bazı çeşitleri kullanılır.

  • KANAMA TESPİT ETME

Rahim içinde oluşan kanamaların tespiti için de kullanılır kanamaların tam yerini ve yapısını anlamak için kanamalardan örnek alınır bu örneklerin alımı için de kürtaj yöntemi de kullanılır.

KÜRTAJ NASIL YAPILMALIDIR? KÜRTAJ AMELİYATINA HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLUR?

Kürtaj nasıl yapılır oldukça kapsamlı bir sorudur çünkü kürtajın nasıl yapıldığı yapılan kürtajın çeşidine göre değişir ancak kürtajın yapılmasında dikkat edilen noktalar aynıdır.

HİJYENİK ORTAM KÜRTAJ SONRASI KOMPLİKASYONLARI EN AZA İNDİRGER

Kürtaj yapılacak ortam ve kullanılacak malzemeler mutlaka hijyenik olmalıdır aksi taktirde kürtaj , dezenfekte edilmeyen malzemelerle , denetlenmeyen ameliyathane bozması yerlerde yapılırsa bunun çok ciddi zararları olacaktır ve bu durum kişinin ölmesine kadar gidebilir.

Her işlem kendi içinde önemlidir ve bütün işlemlerin hijyenik ortamlarda ve temiz aletlerle yapılması esastır aksi olmamalıdır.

PROFESYONEL ORTAM BAŞARILI BİR RAHİM TAHLİYESİ İÇİN GEREKLİDİR

Özellikle yaşı daha genç olan henüz çalışmayan kendi parasını kazanmayan yada ailesinden korkan kızlar kürtaj yaptırmaları gerekirse bunu maddi yada manevi sebepler yüzünden gizli tutmak istiyorlar ve bunun için hiçbir belgesi bulunmayan ne idüğü belirsiz doktor dahi olmayan insanları çalıştıran merdiven altı yerlerde kürtaj yaptırmaya kalkıyorlar ki buralarda yapılan işlemler yüzünden her yıl onlarca insan hayatını kaybediyor.

Eğer sizin de aile yada para probleminiz varsa ve böyle bir yere gitmeyi çare olarak bulduysanız bunu asla yapmayın yazımızın en alt kısmında devlet hastanelerinde kürtaj ve ailenin kürtajı öğrenip öğrenemeyeceğini anlattığımız kısmı inceleyin ve işleminizi profesyonel bir ortamda yaptırın zarar görme ihtimalinizi asla göz ardı etmeyin.

KÜRTAJ UZMAN KADIN DOĞUM DOKTORU TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR

Profesyonel olmayan ortamlarda çalışan doktor dahi olmayan kişilere işlem yaptırılmaya kalkıldığında bu ölüme organ mafyalarına en iyi ihtimalle birçok enfeksiyona sebep olur. Tıp herkesin kazanamayacağı ve okuyamayacağı bir bölümdür bu yüzden profesyonel olmayan kimsenin bu işlemi yapması doğru değildir ve son derece risklidir.

TESTLERİN YAPILMASI

Kürtaj ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise kürtaj öncesi bazı testlerin yapılmasıdır hiçbir profesyonel hekim bazı testler yapmadan fetüsun durumu görmeden çat diye işlem yapmaz yapmamalıdır buna dikkat etmeniz işlemin güvenilirliğini anlamak ve olası sorunların önüne geçmek açısından önemlidir.

KÜRTAJ ÇEŞİTLERİ NELERDİR? HANGİ TİP KÜRTAJ SİZİN İÇİN EN UYGUN OLANI

Kürtaj yüzyıllardır değişik şekillerde varolmuş bir yöntem gerek farklı isimlerle gerek uzman olmayan ebeler tarafından yıllardır yapılıyor.

Tıp insan ihtiyaçlarına göre şekilleniyor ve insanlarda yüzyıllardır zaman zaman hamilelikten memnun olmuyorlar ve bunun çözümlerini arıyorlar bunun için kullanılan bir sürü yöntem olmuş hala da kürtaj tek çeşit b,r yöntem değil bir sürü farklı çeşidi var bu çeşitlerin de kendi içinde artı ve eksileri var.

Kürtajın kelime olarak sadece bebek aldırma olmadığından da bahsetmiştik lürtaj yöntemlerinin bazıları farklı amaçlara hizmet eder.

Bu çeşitler;

ŞIRINGA YÖNTEMİYLE KÜRTAJ

En sık kullanılan kürtaj yöntemidir bir diğer ismi ise karmen kanülü vakum aspirasyondur. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin en çok kullandığı yöntemdir.

NASIL YAPILIR;

İşlemin mantığında rahme yerleştirilen şırınga ile rahimdeki yapının çekilmesi yatar.

İşleme başlamadan önce rahim ağzını uyuşturmak için lokal anestezi yapılır yada hastaya genel anestezi yapılır daha sonra vajinaya vajinal muayene aleti yerleştirilir ve genişletici takılır vajina girişi genişletildikten sonra rahme bir tüp yerleştirilir bu tüpün yerleştirilmesinin ardından tüpe enjektör takılır ve fetüs çekilir.

ARTILARI

  • İŞLEM KISA SÜRER
  • İŞLEM SONRASI EVE DÖNÜLEBİLİR
  • GENEL ANESTEZİ YADA LOKAL ANESTEZİ SEÇENEĞİ VARDIR.

EKSİLER

  • İŞLEM SONRSI 2 HAFTA BOYUNCA KANAMA OLABİLİR
  • İŞLEM SONRASI 3 GÜN KADAR AĞRILAR DEVAM EDEBİLİR.

REVİZYONE KÜRTAJ

Revizyone kürtaj gebelik sonlandırmaktan ziyade zaten halihazırda sonlanan gebeliği tamamen sonlandırmak yada doğum sonrası içeride plastenta parçası kalmış olma ihtimaline karşı yapılır.

Düşük olduktan sonra içeride kalan parçanın anneyi zehirleyebileceğinden bahsetmiştik zaten işte böyle durumlarda yapılan kürtaj revizyone kürtajdır rahim kazınarak içerideki parça alınır yine plasenta parçalarının kalmasına karşı böyle bir şüphe varsa rahim kazınarak parçalar alınır.

Bu yöntemle yapılan kürtajlarda ağrı olabilitesi yüksektir.

DİLATASYON KÜRTAJ

Dilatasyon kürtaj denilen kürtajın mantığı rahimden parça almaktır hastaların en huzursuz olduğu kürtaj türüdür bu yüzden kullanılan anestezi dahi daha ağırdır.

NASIL YAPILIR;

İntravenöz sedoanelzeji isimli anestezi ile hasta uyuşturulur daha sonra rahim ağzı genişletilir bu dilatasyon kürtajın en önemli adımıdır daha sonra ise küret adı verilen yuvarlak uçlu bir alet ile rahim içinden alınacak parçalar temizlenir bazı durumlarda küret yerine vakumlu tüp kullanılabilir.

RİSKLERİ

  • Rahimde kanama oluşabilir
  • Ağrı yapabilir
  • Rahimde yapışıklıklar oluşabilir.

FRAKSİYONEL KÜRTAJ

Freksiyone kürtaj kürtaj hangi durumlarda yapılır bölümünde bahsettiğimiz kanama tespiti durumlarında yapılan kürtajdır freksiyone kürtaj genellikle 40 yaş üstü kadınlarda kullanılan bir yöntemdir.

Rahimde bulunan 2 ayrı noktadan metal kürek ile örnek alınır örneklerden ilki endoservikal kanaldan ikincisi ise endometriyumdan alınır.

İşlemin en büyük faydası kanamanın patalojik olarak serviks yani rahim ağzından mı yoksa uterus yani rahimden mi kaynaklandığını anlamanın en kolay yoludur.

Tedavi içinde bu ayrımı yapmak son derece önemlidir.

KÜRTAJ OPERASYONU ÖNCESİ HAZIRLIK

Başarılı sonuçlar elde edebilmek ve rahim boşaltma işleminin eksiksiz olması ve kürtaj sonrasındaki komplikasyonları en aza indirecek şekilde yapılması için ameliyat öncesi hazırlıklar önem teşkil eder.

ULTRASONOGRAFİK MUAYENE

Kürtaj yapılmadan önce ilk yapılması gereken şey ultrasonografik muayenedir. Bu fetüsün bir aletin karna sürtünmesiyle ekrana görüntüsünün yansımasıdır bu hem fetüsün ne durumda olduğunu , varsa gelişimindeki eksiklikleri , kaç haftalık olduğunu görmek için kullanılır.

Hem resmi kürtaj yasasına olan uygunluğu tespit edebilmek için haftayı görmen hem de fetüsun durumunu görmek için bu muayne mecburidir aksi düşünülemez hiçbir profesyonel hekim fetüsu görmeden kürtaj yapmaya kalkamaz.

ALINMASI GEREKEN İZİNLER

Kürtaj öncesi alınması gereken bazı yasal izinler vardır bunlar exstrem durumlarda daha da artar.

Yasal süreç içinde olan gebeliklerde alınması gereken izinler

Yasal kürtaj süresi olan 10 hafta dolmadıysa ve fetüs her ne sebeple aldırılıyor olursa olsun alınması gereken 1 adet izin vardır bu izin baba iznidir eğer gebeliği sonlandırmak isteyen kadın evli ise bunu gizlice yapmaması yani karşı tarafı da korumak için yasalar vardır.

Kürtaj yapacak doktor veya hastane işlem öncesi mutlaka anne ve babanın imzasını almak zorundadır yasalara göre bebek anne ve babanındır bu yüzden tek bir tarafın kararı geçersizdir.

Yasal süreç dışına çıkmış gebeliklerde alınması gereken izinler

Extrem durumlarda yasal sürenin dışına çıkmış gebeliklerde sonlandırılabilir bu durumlardan kısaca bahsetmiştik eğer fetüs anne hayatını tehlikeye atıyorsa yada herhangi bir ciddi eksiklik varsa bazı izinler alınarak gebelik sonlandırılabilir bu izin kurul iznidir.

Uzman doktorların toplandığı kurula hasta dosyası sunulur ve kürtaj talebinin sebepleri anlatılır kurul tarafından ise oy birliği ile bir karar alınır bu karara bağlı olarak kürtaj yapılır yada yapılmaz.

ANESTEZİ SÜRECİ

Fetüsün durumuna bakıldıktan sonra ve gerekli izinler alındıktan sonra işlem artık kesinleşir ve işlem hazırlıkları başlar bu hazırlıkların en önemlisi anestezi hazırlığıdır öncelikle doktor ve hasta beraber doktorun önderliğinde hangi anestezi yönteminin kullanılacağına karar verilir ardından hasta anestezist ile görüşür ve anestezi işlemi hakkında bilgi alır ve boy kilo gibi değerlerine göre anestezi miktarı anestezist tarafından belirlenir.

Bu görüşme hem anestezist açısından sağlıklı karar vermede hem de hasta açısından eğer varsa anestezi korkusunu aşmak için önemli bir adımdır.

AMELİYAT HAZIRLIĞI

Ameliyat hazırlığı ise artık işlem günü geldiğinde hastanın gelmesi ile başlayan hazırlıklardır son defa ultrason ile fetüsün duruma bakılır hastanın bazı kan değerlerine bakılır yani kısacası hasta işleme hazırlanır.

İşlem öncesi hastanın da dikkat etmesi gerekenler vardır bunlar ;

  • İşlem öncesi 6 saat aç ve susuz olunmalıdır.
  • İşlemden 3 gün önce cinsel hayat kesilmelidir.

Bu süreçte yapılan işlemler kürtaj sırasında oluşabilecek herhangi bir sorunun önüne geçmek için yapılır son olarak ameliyathaneye girildiğinde yapılan son değerlendirmeler ile ameliyat öncesi hazırlık son bulur.

KÜRTAJ NE KADAR SÜRER? Ameliyat Süresi Ne Kadardır ve Hastanede Yatılır mı?

Kürtaj işlemi öncesi ve sonrasında özen gösterilmesi gereken bir işlem olmasına rağmen oldukça kısa sürer 5- 20 dakika arasında işlem sonlanır eğer lokal anesteziyse işlem bittikten 5 dakika sonra uyuşma hissi geçer ancak genel anestezi var ise hasta işlem bitiminden yaklaşık olarak 20-25 dakika sonra uyanır.

AMELİYAT SONRASI BAKIM

Kürtaj önemli bir işlemdir ve riskleri vardır bu yüzden işlem sonrası hastanın kendine dikkat etmesi gerekir bu hem işlemin risklerini azaltır hem de komplikasyon oluşma ihtimalini düşürür.

KÜRTAJ SONRASI BESLENME

Kişinin kürtaj sonrası sağlıklı beslenmesi gereği göz ardı edilmemelidir kürtaj sonrası kan şekerinde ve metabolizmasında anestezi sebebiyle eksilmeler meydana gelir bu eksiklikleri kapatmak için hastanın beslenmesine dikkat edilmelidir.

Hasta bol bol protein ve vitamin almalıdır aynı zamanda lifli gıdalar ile beslenmelidir.

Ağır ve yağlı besinler tüketmemelidir bu besinler hem ağır gelir hem de kan şekerine iyi gelmez aynı zamanda çok tatlı yada çok tuzlu besinler de tüketilmemelidir.

KÜRTAJ SONRASI DİNLENME

Kürtaj sonrası dinlenme komplikasyon riskini azaltmak açısından çok önemlidir kişi işlem sonrası hemen ağır işler yapmamalıdır hatta eğer mümkünse en az 2 gün evde dinlenmelidir ancak bu iş vs gibi sebeplerden dolayı mümkün değilse kişi çok hızlı yürümemeli ağır işler yapmamalı kendini yormadan günü tamamlamalıdır.

KÜRTAJ SONRASI BAKIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kürtaj sonrası bakım kişinin kendini risklerden koruması için çok büyük önem taşır kişi bazı durumlara dikkat etmeli ve vajinal bakıma dikkat etmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler;

  • -Sık sık ped değişimi yapılmalıdır
  • – sık sık iç çamaşırı değiştirilmelidir
  • – Batikon ile vajinal temizlik yapılır ( doktor önerirse )
  • – Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır ( asprin)
  • -Duş alırken vajinaya su baskısı olmamasına ve oturmamaya dikkat edilmelidir. Duş sadece ayakta alınabilir.
  • – Asla tampon kullanılmamalıdır.
  • – Vajina girişi ile oynanmamalıdır.
  • – Bölge kaşınmamalı yada yara var mı diye görmek için içine bakmaya çalışılmamalıdır.

KÜRTAJ SONRASI HASTANEDE YATILIYOR MU

Kürtaj kısa süreli bir işlemdir ve yaklaşık olarak hastaneye girmeniz çıkmanız arada yapılan tüm işlemler asıl işlem ve işlem sonrası bakım uyanma 3-3.5 saat gibi bir sürede biter ve eve yollanırsınız ancak eğer exstra bir durum varsa işlem sırasında bir komplikasyon oluştuysa yada herhangi bir sebepten doktorunuz gözetim altında kalmanızı istiyorsa hastanede kalma ihtimaliniz vardır ancak oldukça düşüktür.

KÜRTAJ SONRASI OLUŞABİLECEK SORUNLAR, AMELİYATA DAİR RİSKLER ve KOMPLİKASYONLAR

Her işlem gibi kürtajda önemli bir işlemdir ve bazı sıkıntılar oluşabilir bu sıkıntılar normal kabul edilebilecek ve riskli olanlar olarak ikiye ayrılır.

NORMAL KABUL EDİLEBİLECEKLER

  • KÜRTAJ SONRASI KANAMA

Kürtaj sonrası bir süre kanama olması normaldır ancak bu kanamaların adet kanamasından fazla ve pıhtılı olması yada 2-3 günden uzun sürmesi durumu riskli hale getirir.

  • KÜRTAJ SONRASI AĞRI

Kürtaj sonrası ağrı olabilir bu normal bir durumdur korkulması gereken bir durum yoktur ancak ağrı kıvrandıracak derecedeyse ve 1 hafta sonunda devam ediyorsa mutlaka doktor görülmelidir.

  • KÜRTAJ SONRASI KARINDA ŞİŞLİK

Kürtaj gününde karında şişlik görülebilen bir durumdur ancak bu şişlik abartı durumdaysa ve birkaç gün devam ederse bu riskli bir durumdur.

RİSKLİ OLANLAR

  • KÜRTAJ SONRASI RAHİM DELİNMESİ

Gebelik döneminde rahim oldukça hassastır ve delinmeler yaşanabilir bu çok ufak bir sert harekete bakar işlem sırasında çok dikkatli olunmalıdır küçük delikler fark edilmez ve kendiliğinden lapanır ancak büyük olanlar yoğun kanama yapar ve çok risklidir. Ameliyat gerektirir.

  • PARÇA KALMASI

Bazen rahimde doktor dikkatsizliği nedeniyle parça kalabilir böyle durumlarda oldukça risklidir ve işlemin tekrarını gerektirir.

  • RAHİM İÇİNDE KAN BİRİKMESİ

Rahim ağzının kendini kapatmasına denir rahim ağzının kapanması içinde kan birikmesi ile oluşur bu çok görülen bir durum değildir büyük fetüs alımlarında yada orta yaşlı anne adaylarında görülür.

  • RAHİMDE YAPIŞIKLIK

Rahim iç dokusunda yapışma olması ve adet döneminde azalma düzensiz adet gibi belirtiler verir kısırlığa kadar gidebilecek bir durumdur.

Riskli durumların tümünün en belirgin ve ortak belirtisi kanamadır eğer kanamanız 3-5 günden fazla zaman geçtiği halde hala devam ediyorsa riskli bir durumun içinde olabilirsiniz acil doktora gözükmelisiniz.

KÜRTAJDAN NE KADAR ZAMAN SONRA CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLİR?

  • Kürtaj sonrası vajina oldukça hassastır ve cinsel ilişkiye belirli bir süre asla girilmemelidir.
  • Bu süre ortalama olarak 3 haftadır bu süreden önce asla cinsel ilişkiye girilmemelidir bu çok tehlikeli ve hiçbir orta yolu olan bir durum değildir.
  • Sürtünme yoluyla yada oral olarak dahi ilişki yaşanmamalıdır.

KÜRTAJDAN NE KADAR ZAMAN SONRA TEKRAR HAMİLE KALINABİLİR?

Kürtaj sonrası hamile kalmak için belirli bir süre yoktur kürtaj hamileliği sonlandıran bir işlemdir ancak bir sonraki hamileliğe bir etkisi yoktur.

Kürtaj sonrasında 3-4 hafta sonra yaşayacağınız ilk ilişkide bile hamile kalabilirsiniz kürtajın buna bir etkisi yoktur bu yüzden uzun süre gebelik istemiyorsanız spiral taktırabilir yada işlem yaptırmak istemiyorsanız da prezervatif, doğum kontrol hapı gibi korunma yöntemlerini araştırabilirsiniz.

Yeni kürtaj yaptırdım hamile kalmam düşüncesi çok yanlış ve asıldızdır.

TÜRKİYEDE KÜRTAJ YASASI

MADDE 5 : Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı taktirde isteküzerine rahim tahliye edilir. Gebelik süresi, on haftadan fazla ise rahim ancak gebelik annenin hayatını tehdit ettiği veya edeceği veya doğacak çocukile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde doğum ve kadın hastalıkları uzmanı ve ilgil idaldan bir uzmanın objektif bulgulara dayanan gerekçeli raporları ile tahliye edilir. Derhal müdahale edilmediği taktirde hayatı ve hayati organlardan birisini tehdit eden acil hallerde durumu tespit eden yetkili hekim tarafından gerekli müdahale yapılarak rahim tahliye edilir. Ancak hekim bu müdahaleyi yapmadan önce veya mümkün olmadığı hallerde müdahaleden itibaren engeç yirmi dört saat içinde müdahale yapılan kadının kimliği, yapılan müdahale ile müdahaleyi icab ettiren gerekçeleri illerde Sağlık Sosyal Yardım Müdürlüklerine, ilçelerde Hükümet tabipliklerine bildirmeye zorunludur. Acil müdahale hallerini nelerden ibaret olduğu ve yapılacak ihbarın şekil ve mahiyeti ile sterilizasyon ve rahim tahliyesini kabul edenlerden istenecek izin belgesinin şekli ve doldurulma esasları, bunların yapılacağı yerler, bu yerlerde bulunması gereken sağlık ve diğer koşullar ve bu yerlerin denetimi gözetimi ile ilgili hususlar çıkarılacak tüzükte belirtilir. MADDE 6 : 5. maddede belirtilen müdahale, gebe kadının iznine, küçüklerde küçüğün rızası ile velinin iznine, vesayet altında bulunup da reşit veya mümeyyiz olmayan kişilerde reşit olmayan kişinin ve vasinin rızası ilebirlikte sulh hakiminin izin vermesine bağlıdır. Ancak akıl maluliyeti nedeni ile şuur serbestisine sahip olmayan gebe kadın hakkında rahim tahliyesi için kendi rızası aranmaz. 5. maddenin birinci fıkrasında belirtilen ve rızaları alınacak kişiler evli iseler, eşinde rızası gerekir. Veli veya sulh mahkemesinden izin alma zamana ihtiyaç gösterdiği ve derhal müdahale edilmediği taktirde hayatı veya hayati organlardan birisini tehdit eden acil hallerde izin şart değildir. MADDE 468 : Bir kadının rızası olmaksızın çocuğunu düşürten kimseye 7 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Gebeliğin süresi on haftadan uzun olan bir kadının rızasıyla tıbbi nedenler mevcutolmadan çocuğunu düşürten kimseye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Çocuğunu düşürmeye rıza gösteren kadına da aynı ceza verilir. Birinci fıkrada yazılı fiil; kadının ölümüne neden olmuşsa file 15 yıldan 20 yıla ve bedeni bir zarara neden olmuşsa 8 yıldan 12 yılakadar ağır hapis cezası verilir. İkinci fıkrada yazılı fiil; kadının ölümüne neden olmuşsa faile 5yıldan 12 yıla ve bedeni bir zarara neden olmuşsa 3 yıldan 8 yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Gebe sanılan bir kadın üzerinde rızası olmaksızın çocuk düşürme amacıyla bazı fiillerde bulunan kimse kadının ölümüne veya bedeni zararına sebep olmuşsa 452. ve 456. maddeler hükümlerince cezalandırılır. Gebelik süresi on haftadan fazla olan çocuğunu isteyerek düşüren kadına 1 yıldan 4 yılakadar ağır hapis cezası verilir. Madde 470 : Rahim tahliye etme yetkisi olmayan bir kimse, gebelik süresi on haftadan az olan bir kadının rızasıyla düşük yaptırdığıtaktirde 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Fiil kadının ölümüne veya bedeni bir zararına sebep olmuşsa, fail ayrıca 452. ve 456. maddeler hükümlerince cezalandırılır. Tahliye etme yetkisi olmayan bir kimse 468. maddenin 1. 2. 3. ve 4. fıkralarında öngörülen fiilleri işlediği taktirde cezası 1/3 oranında arttırılır. Rahim tahliye etme yetkisi olmayan bir kimse; gebe sanılan bir kadına çocuğunu düşürtmek için ilaç, gereç tedarik eder veya gebe sanılan bir kadın üzerinde rızası olmaksızın çocuk düşürme amacıyla bazı fiillerde bulunur ve kadının ölümüne veya bedeni zararına sebep olursa, 452. ve 456. maddeler hükümlerince cezalandırılır. Fiil kadının rızasıyla işlenmiş iseceza 1/3 oranında indirilir

BEKARLAR KÜRTAJ YAPTIRABİLİR Mİ?

Bekarlar elbette kürtaj yaptırabilir cinsel hayat evlilik ile kazanılan bir hak değildir bu durumda cinsel hayatı olan insanların özgürlükleri de evlilik ile kazanılmaz bu yüzden bekarlar kürtaj yaptıramaz gibi bir durum söz konusu dahi olamaz.

RESMİ KÜRTAJ SÜRESİ NE KADARDIR?

Kanunlar çerçevesinde belirlenen yasal kürtaj yaptırma hakkı bulunan süre 10 haftadır. Gebeliğin 10. Haftasına kadar kürtaj yaptırabilirsiniz bu süre keyfi belirlenen bir süre değildir kürtajın fetüse zarar vermeden yapılacağı süre 10.haftaya kadardır bu yüzden bu sürede oynama yapılmamalıdır özel durumlar haricinde yapılmaz.

BOŞ GEBELİKTE KÜRTAJ

Boş gebelik normal gebelik gibi seyreder ancak kesenin içinde fetüs yoktur bu durumda kürtaj yapılır durumda fetüs olmadığı için kürtaj yasalarının hiçbiri geçerli olmaz ama zaten durum gebeliğin 5. En geç 6. Haftasında tespit edilir.

KÜRTAJ SIRASINDA BEBEK BUNU HİSSEDER Mİ? CANI ACIR MI?

Bu çok yaygın ve tamamen vicdanlara oynayan bir yöntemdir internette bu konu ile ilgili bazı video ve yazılar dolaşır ve fetüsün acı çektiği yazılır ancak bu doğru değildir evet bebekler belli bir zamandan sonra dış sesleri almaya başlar ama bu yasal kürtaj süresinden çok daha sonradır ve bazı araştırmalara göre bebekler hiçbir dönemde bu tip acıları hissetmezler acı hissetmek için dış dünyayı bilmek gerekir bunu doğru kabul etmeseniz bile yasal kürtaj süresi olan 10.haftada bebeğin beyin gelişimi tamamlanmamıştır ve beyin gelişimi tamamlanmayan canlılarım acı çekmesi söz konusu dahi olamaz.

DEVLET HASTANELERİ KÜRTAJ YAPAR MI?

Evet devlet hastaneler teoride kürtaj yaparlar ancak pratikte sıkıntılı bir durumdur ancak bu hastaneden hastaneye değişir eğer devlet hastanesinde kürtaj yaptırmanız gerekiyorsa en iyi hastaneleri kullanıcı tecrübelerini okuyarak bulabilirsiniz.

KÜRTAJ YAPTIRDIĞIMI AİLEMİN ÖĞRENME İHTİMALİ VAR MI?

Kürtaj yaptırdığınızı ailenizin bilmesi hasta gizliliği açısından mümkün değildir ancak devlet hastaneleri hasta gizliliği açısından zayıf davranabiliyorlar zaman zaman hele evli değilseniz bu durumu kendilerinde hak görebiliyorlar. ☹

Sgk anlaşması olan yerlerde yapılan tüm işlemler kayda alınır ve hasta sicilinize geçer ama siz bunu istemiyorsanız işlemi sgk anlaşması olmayan yerlerde tercih etmeniz gerekir ancak bilmenizi isteriz ki bu kayıtları sadece doktorlar görür ama yine de insanların çoğu risk almamak için kayda alınmasını istemezler.

Bu yazımıza da bakın:

Gebelik Sonlandırma, Bebek Düşük Yaptırma Yöntemleri

https://guzelliksirlarim.org/gizli-kurtaj/

Evde Bebek Düşürme Yöntemleri

Peki ya Fiyatları?

Kürtaj yaptırmak isteyen ve işlemin fiyatlarını merak edenler daha detaylı bilgiyi ilgili sayfamız olan adlı konumuzdan alabilir

Related Posts

Kadınların zevk noktaları

Klitoris kadınlar için en güçlü etkiye sahip zevk noktalarından biridir. Klitorisin kadın cinselliğinin merkezi olduğu bile söylenir. Klitorisi doğru bir şekilde uyarmayı başaran kişi, kadının defalarca orgazm…

Vitamins

Español | 日本語 Summary Water-soluble biotin is an essential cofactor to enzymes in intermediary metabolism and a key regulator of gene expression. (More information) Both parenteral nutrition…

T.C. Anayasa Mahkemesi

Başkan : Kadir ÖZKAYA Üyeler : Engin YILDIRIM M. Emin KUZ Rıdvan GÜLEÇ Yıldız SEFERİNOĞLU Raportör : Ali Erdem ŞAHİN Başvurucu : Evrim SÖNMEZ Vekili : Av….